top of page
Mother%252520and%252520a%252520Child_edited_edited_edited.jpg

"A szó nem száll el, hanem magokat ültet"

Útikalauz a beszédfejlődéshez kismamáknak, kisgyermekes szülőknek (A gyermek 1,5 éves koráig)

A gyermekek mozgásfejlődésének "szabályai"-ra akarva, akaratlanul nagy figyelmet szentelünk: összehasonlítjuk gyermekünk mozgását más gyermek mozgásfejlődésével, jegyezzük a mérföldköveket, és következtetéseket vonunk le. A beszéd fejlődése talán már kisebb figyelmet kap, jobban elfogadjuk, hogy a gyermekek beszédkészsége nagyon eltérő lehet, nem szabályozható le, és ez az, amire nem is lehetünk ráhatással, türelmesnek kell lennünk. De vajon  igaz ez? Mire vagyunk hatással, mire nem, milyen zavarokkal találkozhatunk gyermekünk első éveiben?

 

Előadásunkon Kurucz Zsuzsanna logopédus segítségével ismerjük meg, hogyan is fejlődik beszédünk, mivel segíthetjük gyermekünk beszédfejlődését, illetve mivel árthatunk akaratlanul is.

Mother and Baby

Előadásunk témái:

 

 • „Anyanyelv” - Miért hasznos ezt a szót értelmezni napjainkban?

 • A beszéd szervei. (Amit Szülőként minimálisan érdemes tudnod erről.)

 • Méhen belüli fejlődés és beszédfejlődés kapcsolata. (A hallószerv az egyik legkorábban kifejlődő érzékszervünk a várandósság során. Pszichés vonatkozások, anya-magzat kapcsolatban. Mit érdemes tenni a beszédfejlődés érdekében várandósként?

 • Rizikófaktorok méhen belül és szülés során. Gyógyszerek, ártalmak, események, egyéb, amennyi a beszéddel összefügghet. (Nem orvosi mélységekben, de érintve a biológiai történéseket is.)

 • A nyelv- és beszédfejlődés korai szakasza (0-1,5 év) és ehhez kapcsolódó ismeretek.
  Itt beszélni fogunk: kötődő nevelésről; a cumihasználat és /vagy a szoptatás
  hatásairól; a nonverbális kommunikációról; a szemkontaktus jelentőségéről;
  az idegrendszer fejlődéséről; és konkrét eszközöket/ ismeretet (irodalomajánlót!) is adunk ahhoz, hogy mivel serkentheted babád nyelvi- és beszédfejlődését.

 • Eszközök hatása a beszédfejlődésre: káros vs. érést elősegítő tényezők és eszközök. (5 szülőből 4 hiszi azt, hogy a képernyő és az internet fejleszt. Sajnos, ez tévedés…..) Fényt derítünk arra, hogyan hat és konkrétan mit okoz babánknak, gyermekünknek a képernyő használata. Arra is, hogy alapvetően és hosszú távon hogyan befolyásolja érzelmi, értelmi , kapcsolati és nyelvbeli képességeit az, hogy „ használ” ( azaz lát vagy nem lát-e képernyőt, és ha igen, mennyit?) egy csecsemő, vagy egy kisgyermek. A képernyő használat
  kultúrájának előnyös kialakítása ott, ahol babát várnak.

 • A nyelv és beszédfejlődés korai szakaszai - gőgicsélés, gagyogás, első hangok. szótagok, szavak. Gagyogás és gügyögés különbsége. 

 • A beszédfejlődés összefüggései a mozgással, gondolkodással.

 • A beszéd késésének, zavarának jelei a „beszéd előtti” első évben.  Mire érdemes odafigyelni? Mikor ajánlott, mikor kell szakemberhez fordulni? A beszéddel összefüggő korai vizsgálatokat is áttekintjük.

 • Ahogy ez a Babasegély Szolgálat előadásain megszokott, ezúttal is lesz lehetőség kérdéseket feltenni!

Előadás díja, időpontok:

Ingyenes!

Időpont:

2022. május 5. 9.30-11 óráig élő Online - zoom

Előadásunk időtartama: kb. 1,5 óra

Helyszín: élő online - zoom 

További online és oktatótermi tanfolyamaink időpontjait folyamatosan frissítjük az Eseménynaptárunkban is.

Kapcsolat

Kérdésed van? Jelentkeznél tanfolyamainkra?
Válassz az alábbi lehetőségek közül, hogy minél hamarabb válaszolhassunk!

bottom of page